HISTORIA

Ilomantsin Auto Oy autoilun hyväksi jo vuodesta 1949

 

Ilomantsin Auto Oy 70 vuotta

 

Ammattiautoilijoiden alun perin perustama Ilomantsin Auto Oy on Ilomantsin vanhimpia yrityksiä ja huoltamoyrityksenäkin maakunnan vanhimpia. Tänään Ilomantsin Auto on ajan hengen mukaisesti monipuolinen autoilijaa palveleva yritys. Auton ja autoilijan tarpeet on pyritty huomioimaan kaikilta osin. Huolto- ja varaosapalvelua on tehostettu ja se vastaa nykyajan vaatimuksia. Autoilija huolletaan kahvioravintolassa. Palveluvalikoimaan kuuluvat myös matkapalvelut ja tilausajoliikenne.

 

Romppasen jalkapumppu jäi tarpeettomaksi

Kun paikkakunnan ammattiautoilijat löivät päänsä yhteen, oli toiminnan perusidea sama kuin nykyisinkin: palvella autoilevia asiakkaita.
– Silloin teillämme liikkui lähinnä kuorma-autoja, takseja ja jokunen linja-auto. Yksityisautoja oli vielä hyvin vähän. Huoltoasemaa työllisti eniten puutavaraliikenne ja se lisääntyikin valtavasti sotien jälkeen, kertoo toimitusjohtaja Atso Eronen.

70 vuotta sitten liikkeille lähteneitä huoltoasemayrittäjiä kuvailee Yrjö A. Manninen 45 vuotta sitten kirjoittamassaan historiikissa rohkeiksi uuden yrittäjiksi. ”Kaikkina aikoina ja kaikkialla syntyvät uudet tilanteet tuovat esille myös uusia tarpeita. Niinpä Ilomantsin ammattiautoilijat jo ennen sotia – ainakin tupakkapuheissa – pohtivat yrityksen perustamista, joka voisi koneellisesti täyttää tyhjentyneet autonrenkaat ja siten se vapauttaisi autoilijat hikoilemasta Romppasen jalkapumpun kanssa”, kirjoitti Manninen.

Erosen veljekset Atso, Seppo ja Tapio ostivat yrityksen nimiinsä toukokuussa 1968. Atso oli aloittanut yrityksen palveluksessa jo vuonna 1966 bensiininmyyjänä. Hän nousi parissa vuodessa myymälän esimieheksi ja toimitusjohtajaksi ja vuoden 1968 syksyllä tehtiin yrityskaupat.

Oma kiinteistö

Ilomantsin Auto toimi ensin pajatyyppisenä Kauppatiellä ja sitten Mäkitiellä. 50-luvulla nousi oma kiinteistö nykyiselle paikalleen. Vaikka paikka on edelleen sama, ei vanhasta ole jäljellä paljoakaan. Ulkoasu valoineen on jotain ihan muuta. Alan kehittyessä on tiloja pitänyt laajentaa useaan kertaan uusille palveluille. Yrityksen pääyhteistyökumppani on koko ajan ollut Teboil.

Alkuaikoina asiakkaiden palveleminen tarkoitti ainoastaan polttoaineen myyntiä ja autohuoltoa. Myymälässä oli tarjolla vain autotarvikkeita.

Nykyisin myymälän yhteydessä toimii kahvioravintola, jossa tarjotaan myös lounasta. Tavaravalikoimaan ovat tulleet työkalut, vapaa-ajan ja kodin tarvikkeet, elintarvikkeet, joista mm. olut on astunut tärkeään rooliin.

Tekniikka ei vähennä työmäärää

-Varsinkin autojen huollossa tekninen kehitys on ollut valtavaa. Nyt ei pärjätä lekalla ja vasaralla, vaan tarvittavat laitteet ovat jotain aivan muuta, sanoo Atso Eronen. Hänen mielestään tietokoneaikaan siirtyminen toi mukanaan paljon hyvää, mutta yrittäjän työmäärää se ei paljonkaan vähentänyt, koska uusia velvoitteita on sen myötä tullut lisää. – Tietotekniikka on tuonut huomattavasti lisää kustannuksia kassapäätteiden uusimisen ja ohjelmien päivityksen muodossa. Kehitys on nopeaa ja kustannukset vain lisääntyvät tulevaisuudessa, uskoo Eronen.

Mennään bussilla

Vuonna 2005 yritystoimintaa laajennettiin matkailupalveluilla. Ilomantsin Auton Matkapalvelut suorittaa tilausajoja, myy valmismatkoja ja suunnittelee ja toteuttaa asiakkaan toivomusten mukaisia matkoja Suomessa ja naapurimaissa. Matkapalvelusta saa myös viisumit Venäjän matkoille.

– Hyvä palvelu on ollut aina ensisijainen tavoitteemme. Matkapalveluissa haasteet ovat tavallista suuremmat. Useamman päivän reissu esim. rajan taakse vaatii osaamista ja ammattitaitoa ja valmiutta selvitä yllättävistäkin tilanteista. Jokainen matka on aina jonkin verran erilainen ja juuri tämä ja työn haasteellisuus tekevät matkatyöstä antoisan, tuumii Atso Eronen.

Veljesten pitkä pesti

Moneltakin kannalta katsottuna yli 40 vuotta yritystoiminnassa mukana oleminen on harvinainen saavutus. Sen ovat veljekset tehneet yhdessä ja työ jatkuu. Ajan kuluessa on kaikki muuttunut moneen kertaan. On koettu myös lamat ja öljykriisit ja ne tuntuvat olevan yhä uudestaan toistuvia ilmiöitä. Kaiken kaikkiaan yrittäjän mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ovat vähentyneet. Vaihtuviin tilanteisiin täytyy pystyä sopeutumaan. Kuitenkin Eroset ovat tyytyväisiä siitä, että ovat saaneet olla palvelemassa ilomatsilaisia asiakkaita vaikeuksista huolimatta ja onnistuminen työssä antaa paljon.

Tapio (vas.), Atso ja Seppo Eronen ovat toimineet yrittäjinä jo n.50 vuotta.
Tapio (vas.), Atso ja Seppo Eronen ovat toimineet yrittäjinä jo n.50 vuotta.

Ilomansin Auton kiinteistö nousi nykyiselle paikalle 1950-luvulla. Kuva on 1960-luvun alusta.
Ilomansin Auton kiinteistö nousi nykyiselle paikalle 1950-luvulla. Kuva on 1960-luvun alusta.

Palvelumittarista sai 5:ttä eri oktaanilukua.
Palvelumittarista sai 5:ttä eri oktaanilukua.

Säilöauto 50-luvun alusta.
Säilöauto 50-luvun alusta.

Aluksi hankittiin yksi linja-auto ja nyt niitä on useita.
Aluksi hankittiin yksi linja-auto ja nyt niitä on useita.

Presidentti Mauno Koiviston auto pestiin Ilomantsin Autossa.
Presidentti Mauno Koiviston auto pestiin Ilomantsin Autossa.

Takuuhuoltomainos 60-luvun alusta.
Takuuhuoltomainos 60-luvun alusta.

Teboilin poltto-ja voiteluaineet ovat olleet pakkaseenkestävyydeltään hyvässä maineessa.
Teboilin poltto-ja voiteluaineet ovat olleet pakkaseenkestävyydeltään hyvässä maineessa.

liput
Teboil liput.